Skip to main content.

Мечтаеш да летиш с парапланер-тандем?

Да летя с парапланер беше детската ми мечта. Едни от първите ми спомени на съзнателен човек са свързани с гледката на крила в небето над Троянския Балкан. Любувах им се с тъга и възхищение. Възхищението е ясно… Тъгата идваше от чувството, че това е за мъже и не бих се справила сама. Тогава едва ли е било възможно летенето по двойки – с двуместен парапланер – тандем, но сега вече е! Така че, ако летенето е несбъднатата ти мечта – готви се! Идва времето за сбъдване на мечтите!

Предполагам, че много хора на някакъв етап от живота си откриват у себе си желанието да летят. За едни то е мечта, за други е забавление да опитат нещо “екстремно”, за трети е просто желание да опитат от всичко, което животът предлага. Каквато и да е дефиницията на желанието ти да летиш, тандемният полет е най-правилното, да не кажа единственото решение. Има разбира се, изключения. Има хора, които са съвсем наясно със себе си и направо се записват на курс по парапланеризъм. Но дори и на тях бих препоръчала тандемен полет преди това.

Когато разбрах, че е възможно да летя в тандем, в главата ми нахлуха купища въпроси, общо около 150 ;). Но дори и техните отговори не бяха достатъчни, за да си съставя истинско усещане за летенето. Защото летенето е нещо, което се чувства, а не нещо, което се описва /нищо, че аз не спирам да се опитвам ;)/. И въпреки това, има въпроси, чиито отговори са нужни, преди да се решиш окончателно да се отдадеш на небето.

КОЙ? – ВСЕКИ!
На практика за летенето в тандем няма възрастови ограничения, а “полови” още по-малко. /През август 2006 г. в Сопот, с парапланер летя 82 год. баба!!!/. И все пак е добре да си в добро физическо състояние и да е във възможностите ти да се затичаш силно. Аз по-скоро бих определила “долна” възрастова граница. Има родители, които, обхванати от полетната еуфория, искат да качат децата си на парапланер. Не карайте децата си на сила. Решението трябва да е тяхно. Съмнявам се, обаче, че дете под 10 годишна възраст може да вземе това решение. Затова аз лично не бих качила по-малко от 10 год. дете на тандем. Ако го качите против желанието му, с убеждаване или “молба”, може да му вмените фобия за цял живот. Има изключения, разбира се, и те обикновено са деца на пилоти, които вероятно са летяли още преди да се родят ;).

Общо взето няма ограничение и в килограмите. Една от характеристиките на крилото е неговата товароносимост. Има крила за всякакви килограми. Тандемните крила са за повече килограми. Според своята товароносимост те са различни размери. Пилотът ще прецени с какво крило ще летите. Е, все пак, ако си повече от 130 кг и не ти личат ;) е добре да предупредиш пилота.

КОГА? – ВИНАГИ!
Или почти винаги. В България най-доброто време за летене е от март до ноември. Зимата също може да се лети, но е студеничко. Март – Април също е хладничко. От Юни до Септември, та дори и до средата на Ноември, е съвсем подходящо за тандемен полет.

Парапланеризмът е занимание, изключително силно зависимо от метеорологичните условия. Не е достатъчно времето да е хубаво и да не вали дъжд. Изискват се условия, подходящи за летене – сила и посока на вятъра, значение има облачността, слънцето и още купища неща, за които пилотът ще има грижа да се информира. Ти трябва да знаеш, че може да се окаже, че денят, който си избрал за полет, не е подходящ и ще трябва да го направиш в друг ден. Но това няма особено значение за теб, нали? Толкова си чакал, че ден-два или седмица-две, не подлежат на коментар изобщо!

КАК? – СЪС ЗАСИЛКА!
Как се излита? Къде съм седнал? За какво съм вързан? Как се управлява?
Важно е да знаеш, че ще седиш пред пилота и се изискват няколко силни и бързи крачки за засилка, за да излетите. Пилотът ще ти даде подробни инструкции преди старта. Просто слушай какво ти говори! Той ще има грижата да се чувстваш добре.

КАКВО? – НИЩО ОСОБЕНО!
Какво трябва да си носиш? Добре е да си с обувки, които обхващат и държат стабилно глезените. Туристическите обувки са подходящи. Маратонките – стават. Крайно неподходящи са джапанки, сандали, официални обувки с или без токчета. Ако не си поне с маратонки – полетът се отлага ;).

Добре е да имаш яке, което да не пропуска вятър, не непременно зимно, но не и обикновена жилетка. Ватиран суитчър върши работа за периода юни-септември.

Дългите панталони са за предпочитане. Дънките са подходящи.

Дамите с дълги коси е добре да имат ластик за коса, а не шноли или други джъвчки, защото няма как да ги съберат под каската.
Пилотът ще ти даде каска. Задължителна е!

КЪДЕ? – СОПОТ!
Това е въпрос на лична преценка. Из Интернет са обявени местата за летене, както и тарифите за тандемни полети. Аз избрах Сопот първо по снимки, второ заради височината /денивелация около 900 м/. С помощта на простата формула S=v.t изчислих, че полетът там ще трае около 15 мин. Това ми допадаше като идея. На баири с денивелация 80-100 м, полетът е 3-5 мин., което за мен е крайно недостатъчно. Впоследствие, стъпвайки за първи път в Сопот, установих наличието на някакво ирационално притегляне към това място, което може да се дължи само на две причини ;): или съм зачената на този баир /съмнително е, все пак е било зима/, или пъпът ми е хвърлен там ;) – ирационално, нали ти казах ;)

Извън шегата – аз избрах голям баир за първия си тандемен полет, за да летя повече. Според мен 3-5 мин. не са достатъчни, за да те обгърне изцяло магията! Естествено, толкова дълъг полет крие и своите рискове. За 3 мин. може и да не разбереш какво точно става и като кацнеш ще можеш спокойно да казваш, че си “пробвал и това”. Докато при 15 мин. полет има опасност така да ти хареса, че никога повече да не искаш и да чуеш за ходене по земята ;).

Съвсем естествено, стигаме до чувствата :)

СТРАХ
Има хора, които са убедени, че няма да ги е страх. Има такива, които се колебаят. Бих искала да съм полезна на колебаещите се. Повечето от тях се питат дали няма да се изплашат от височината.
Ако не те е страх да се возиш на лифт, няма да те е страх и в тандема. Ако те е страх на лифт, ама толкова, че чак не смееш да се качиш – не си за летене, сбъдването на мечтата се отлага :)
Позата в тандема е много близка до позата в хамак, когато седиш в него. Тялото ти се отпуска назад, където се намира пилотът, коленете ти са свити и са по-високо от линията, на която е застанало дупето ти. По-скоро си сгушен назад. Няма усещане за висене. Седнал си стабилно, дори е по-приятно отколкото в лифта, защото все пак си вързан и има за какво да се държиш.

ДОВЕРИЕ
Смелост е да довериш живота си в ръцете на непознат. Но още по-голяма смелост е да качиш непознат в тандема си и той да се окаже неадекватен паникьор, който да застраши живота и на двама ви. Доверието е взаимно. Пилотът не би изложил животът ти на риск. Най-малкото, защото сте вързани здраво един за друг ;) и този факт не се променя до кацането.

Ако във въздуха се окаже, че те е страх – кажи на пилота си веднага, той ще ти помогне да преодолееш страха и няма да усетиш кога си кацнал. Е, после има вероятност да те е яд, че си се изплашил, но нали затова са тандемите. Ще се возиш пак!

Ако ти прилошее във въздуха и дори ти се повръща – кажи веднага на пилота си – той знае какво да прави и ще ти помогне. Много хора повръщат във въздуха, особено при първи полет. Гадничко е, но не е срамно, пилотите са свикнали ;).
Ако си знаеш, че ти прилошава в автомобил, предупреди пилота си предварително и той ще избягва движения, от които би ти прилошало. Той знае как!

ЧЕРНИ МИСЛИ
Ако дори един-единствен път докато си си мислил за летене в тандем си си задал въпроса “Ами ако паднем?” или “Ами ако “въжетата” се скъсат?” и други от този род – недей да летиш. Небето не е за теб! То е за свободни отворени умове и души. Намери си работа в криминалната хроника на “Жълт труд” и води статистика за труповете от катастрофите по улиците. /изобщо НЕ се шегувам!/

ЕМОЦИИТЕ и тяхното проявление

ПИЩЕНЕТО е позволено. Ако си знаеш, че си писклив(а), носи за пилота си тапи за уши ;) /майтапче, почти… – някои пилоти вече си имат тапи ;)/

ГУШКАНЕТО
При кацането на мен винаги ми треперят краката. И не само те. И имам желание да прегръщам всички наред. А най-вече някой да гушка мен. Може би защото съм жена, не знам. Ако се чувстваш така е добре да оставиш някой любим човек да те чака на поляната за кацане, за да има кой да те гушка :) /не, че няма да се намери кой да те гушка, особено, ако си жена, де ;)/

Още полезна информация има в статията “Как се става парапланерист”.

Аз очаквам въпроси тук или на мейл :)