Skip to main content.
November 21st, 2012

Празник на баланса и съзиданието

… или Ден на семейството

По света има религии най-различни и най-разнообразни. Не съм познавач на религиите, но напоследък четох нещо, което ми направи впечатление. За хората от една религия, която отдава огромно значение на одухотвореността и баланса, е много важно да можеш да отговориш на три въпроса и те задават тези три въпроса буквално на всеки срещнат, било то познат или не.

Въпросите са съвсем прости: „Откъде идваш?”,  „Накъде отиваш?” и „Женен ли си?”

Или с други думи: Знаеш ли кой си, имаш ли цел и посока в живота и къде принадлежиш!

Особено много ми допада този начин на мислене. Ако се вгледате по-внимателно ще откриете, че зад тези въпроси се крият отговори, свързани не само с баланса, но и със съзидателното, което толкова много липсва в света напоследък!

Защото не можеш да бъдеш нито едно от двете (балансиран и съзидателен), ако нямаш и трите отговора!

Затова, в днешния ден ви пожелавам да имате отговори, различни от „не знам” и „не” и на трите въпроса! Честит празник!

Нека Силата бъде с вас!

 

Posted by LeeAnn in Мисли и чувства

5 Comments »

This entry was posted on Wednesday, November 21st, 2012 at 13:39 and is filed under Мисли и чувства. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Празник на баланса и съзиданието”

 1. Julia Pulia says:

  Не съм сигурна, че въпросът женен ли си е удачния, защото аз не съм женена, ама си имам семейство, следователно принадлежа някъде … иначе концепцията е добра.

  Честит празник! (макар и на патерица)

 2. LeeAnn says:

  Честит и на теб 🙂

  Да, аз също наблягам на концепцията.

  Нарочно оставих “оригиналния” въпрос, иначе става много дълго за обяснение 🙂

  Имай предвид, че често пъти религиите не могат да смогнат на динамиката на обществото, а пък често пъти и не искат 🙂

 3. Таня says:

  Аз пък скоро четох една притча с три въпроса и ми се прииска да я споделя 🙂

  Един владетел много искал да бъде мъдър и добър управник на своя народ и затова се посъветвал със своите мъдреци да му кажат, кои са най-важните въпроси и техните правилни отговори.

  След дълги дискусии мъдреците поднесли на своя господар следните въпроси:

  1. Кой е най-важният човек на света? – този, с който си в момента. На него трябва да се отдава най-голямото внимание и уважение, защото моментът е важен. Тъй като понякога сме сами със себе си, тогава ние самите сме най-важният човек за себе си и трябва да си отдаваме дължимото 🙂

  2. Кое е най-важното време? – това е “СЕГА”. Няма по-реално време от това, в него се случва всичко.

  3. Кое е най-важното нещо на света? – това е съпричастието. Когато можеш да стъпиш в обувките на другия и да разбереш какво му е на душата, тогава със сигурност няма да реагираш по начина, по който би реагирал, ако не си съпричастен.

  🙂

 4. LeeAnn says:

  Благодаря ти за споделянето, Танче.
  То е съвсем в унисон с нещата, които се приготвям да споделя с вас тези дни 🙂

 5. LeeNeeAnn » Blog Archive » Стойността… says:

  […] Всяка година на този ден, мислено или гласно, напомням на себе си и на света, че този ден е един от най-подходящите за онзи вид особени равносметки, които не касаят количествата сами по себе си, защото не количеството постижения ни дава усещането за пълноценност и принадлежност, а удовлетворението от начинът, по който сме изминали пътя, довел ни до тях… […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>