Skip to main content.
October 27th, 2011

Ипомони фотиа

Имало едно време една принцеса. Тя била умна, разумна, прелестна и омайна, имала си две ръце, две очи, уши, дълга коса… какво повече му трябва на един принц?

Ааа, имала си, разбира се, и два крака. Левият не бил нещо особено. Крак като крак. Но деснияяяя…  Десният крак на принцесата бил специален, защото бил вълшебен.

Ама не бил обикновено вълшебен, защото на външен вид си бил съвсем като левия, ама десен, а бил някак особено вълшебен, защото вълшебствата се задействали само когато принцесата потропвала с него.

Но понеже и това не било достатъчно по принцесешки сложно, принцесата си имала специална дума, която указвала края на потропването и началото на вълшебството. Или по-скоро началото на сбъдването на вълшебното заклинание, изречено под съпровода на принцесешко потропване.  

Объркахте ли се? Сега ще обясня.

Изправете се… Не, не може седнали или легнали – мързелът убива вълшебството! …  и си пожелайте желание. Може и без да си затваряте очите. Да, може да е обикновено желание. Например: шоколад. Пожелайте си да се появи шоколад. Е, много ясно, че трябва да има публика, иначе кой ще докаже, че шоколадът се е появил изобщо…

Така, изправете се, притаете дъх и си поръчайте шоколад. Не са нужни заклинания. Достатъчно е да попитате „Имаме ли шоколад?”

Получава ли се? Не, нали 🙂  Знаех си! И на принцесата така не й се появява шоколад.

Сега, както сте си изправени, кажете „Ама аз искам шоколад”.  Стана ли?  Не? А тропнахте ли с крак? С десния крак! Пак не става! Е, няма да стане, защото не знаете вълшебната думичка.

И така, както сте си изправени, кажете „Искам шоколад”, тропнете с крак и кажете „Пък”.

Пак не става, нали? Няма и да стане! За да стане, трябва да си принцеса!

Проблемът е, че на принцесата толкова много й харесвало как на всяко нейно пък  се намирал поне един придворен, който да хукне и да й изпълни желанието мигновено, че в двореца вече почти никой, ама съвсем несправедливо, вече не си спомнял как се казвала принцесата, защото всички я наричали Принцеса Пък.

А тя имала толкова красиво име. Казвала се Ипомони фотиа. Красиво, но трудничко за изговаряне  🙂

Принцесата първоначално не се сърдела, че я наричат Принцеса Пък, забавлявала се и дори не знаела защо се казва Ипомони фотиа. С течение на времето, обаче, разбрала. Имало неща, за които колкото и много пъти да потропваш с краче, колкото и силно да викаш „Пък”, те не ставали така лесно и така от само себе си и било нужно доста повече от обикновени придворни, които да тичат и да изпълняват.

Нещо повече, някои от нещата, които най-силно желаела,  изчезвали при потропване с крак, други боляли, а трети просто изгаряли…

И понеже принцесата била умна и разумна, много бързо разбрала, че феите-кръстници, които са я навестили още когато е била в розовата си люлка, са имали право да я кръстят така и че няма нищо по-хубаво от това, да съчетаеш в себе си тези две неща и да се казваш така!

 … и сега сте вие: кои са тези два неща и как се казва принцесата всъщност?

Posted by LeeAnn in Принцесешки историйки

21 Comments »

This entry was posted on Thursday, October 27th, 2011 at 15:09 and is filed under Принцесешки историйки. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

21 Responses to “Ипомони фотиа”

 1. зори says:

  ха-ха
  Тая принцеса да не е някаква роднина на сър Никълъс, щото той вечно за нея говори. Ипомони това, ипомони онова, само дето, като се сети за братовчед и Рекор и ме избива на агресия 😛

 2. Божо says:

  Йеее!
  Приказкааа!
  От кога нямаше нова 🙂

 3. NeeAnn says:

  fire patience 😉

 4. gost says:

  Хъх, добре, че принцесата не е Фобия… Като е Фотиа, човек лесно ще се оправи с нея само с помощта на една кофа криообработен дихидрат. 😛

 5. deni4ero says:

  Коленепреклонно благодаря, че не ми окървави наградата, както те подкукоросваха хорър-феновете!

 6. зори says:

  То нищо се не знае. Тя сега написа тая приказка и вече й се ще да напише още още една, а там…

 7. LeeAnn says:

  ех, ама пак само Ники позна… Или може би само Ники видя въпроса 🙂

  Божо, благодаря ти за споделените усмивки, не знаех, че си фен на приказките 🙂

  deni4ero, не се тревожи – не се предвижда кръв 🙂

  зори, ти прекаляваш с дневниците на вампира ли, к`во ли 😉

  е, gost, ако този огън се гасеше толкова лесно 😉

 8. зори says:

  LeeAnn, вампирите нямат дневници, а нощници 😛
  И не, подклаждам спортната ти злоба – ще ми се да понапишеш още известно количество приказки.

 9. gost says:

  Дачи, човек е длъжен да опита, нали? 😉
  Иначе май и Зори отговори на въпроса, което ще разбереш веднага щом се разровиш кой е гореспоменатия братовчед. 😀 Аз обаче гречески не знаех, та се наложи да питам. (blush)

 10. LeeAnn says:

  Леле, човек ще рече, че много са ви липсвали моите приказки 🙂 Това е добре… и е много мило…
  Ами, да взема пък да понапиша още някоя и друга приказка…

 11. зори says:

  Е, хайде де, и ние това викаме, още 10-15 поне и да ги спретнеш до края на другия месец (невинно мигане), а после може два-три дни почивка 😛

 12. deni4ero says:

  Изгарящо търпение
  Търпеливо изгаряне
  Горящата с търпение
  Търпящата изгаряне
  въобще …

  При-каз-ки!
  При-каз-ки!

 13. LeeAnn says:

  Огнено търпение 😉

  До-бре!
  Раз-брах!

  приемам, давайте ги 🙂 😆 😆

 14. deni4ero says:

  ах, хитра лисицооо …

 15. LeeAnn says:

  🙂

 16. gost says:

  OK, ето я моята приказка:
  Имало някога една принцеса, която била много надарена. Можела да лети, тъй както не всеки умее, и можела да пише приказки, тъй както малко са можели някога. За жалост не можела да пише приказки, докато лети, но можела да го прави, докато си почивала от летенето.
  Веднъж, след един особено хубав полет, принцесата се прибрала в своя дворец и решила да напише една много хубава приказка. Седнала тя и почнала да пише…
  А какво гласяла приказката? Ще я оставя тя сама да ви разкаже. 😛 🙂

 17. LeeAnn says:

  Хубава приказка, гост,
  как да не я продължи човек :))))

 18. gost says:

  Аз и на това разчитам. :)))

 19. димито says:

  търпение и огън

 20. димито says:

  или търпелив огън

 21. LeeAnn says:

  не, димито, огнено търпение 🙂 😉

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>