Skip to main content.
May 15th, 2006

Незрящите виждат повече от нас

Отдавна замислям да открия категория „Абсурдизми” в блога ни, но все, по една или друга причина, го отлагах. Отлагах го, защото сивото не е моя цвят, защото все търся розов отблясък в ежедневието, все гледам на хората и нещата откъм добрата им страна и ако не я виждам с „просто око” я търся, докато я намеря, ако не я намеря – опитвам се да я направя. Малко неща са ме разочаровали толкова силно и дълбоко, че чак да съм загубила желание да търся и да се боря. Историята с Виктор премина дори тази граница. Отвъд разочарованието е само убитата Надежда. 

Знаете историята с Виктор много добре – за нея писаха Григор, Йовко, Дончо, вероятно и други нормални хора. 

Добре, разбирам всичко – има авторски права, които трябва да се спазват. Разбирам, че говорим за пари, че има хора, които живеят от авторски права, че ИК Труд може би се издържа от авторски права и т.н. 
Това с ПАРИте го разбираме всички! 

Няма да говоря за морала, за ценностната система и възпитанието на хората – нито конкретно, нито като цяло! 
Знам само, че живеем във времена, в които пошлостта, изопачаването, невежеството, подлизурството и прочее качества и състояния са в разцвета си и вместо да се радваме, че има хора като Виктор, ние се опитваме да ги спрем. Някой от екипа на Труд направи ли си Труд /или тази дума е просто заглавие?/ да разбере какъв човек е Виктор, защо публикува тези „авторски” произведения и кому са нужни те? Или това няма значение?! Важното е да се отметне дейност, да мине времето от 9 до 18, за да тръгнете към домовете си с още по-бедни и празни души? 

И пак ли ще чакаме да дойде някоя чужда фондация, за да направи незрящите хора в България „равноправни” членове на обществото ни? За мечките се намери кой да се погрижи! Кой ще се погрижи за хората? За Хората!
ХОРАТА – това са едни мърдащи същества, със собствено мнение, индивидуалност и достойнство. И в колкото по-неравностойно положение ги поставя обществото, толкова по-горди са те! 
Как бихте се почувствали, ако Вашето незрящо дете иска да чете, а няма откъде? Ако пита какво е Интернет, а вие не намирате думи, сили и средства да му обясните, защото Виктор вече не е там? Какво ще му кажете? “Имаше един Виктор, но вече го няма и няма книги за теб, моето дете, защото на едни чичковци и лелки, не им харесва идеята ти да знаеш кой е Елин Пелин и т.н. Ти си сляпо, моето дете, и не можеш да им донесеш парички, затова няма нужда да четеш!” Това ли ще му кажете? ТОВА ЛИ? 

Нашата страна е страна на изключенията и абсурдите! Законите ни са пълни с вратички и частни случаи, но явно не и когато става дума за хора в „неравностойно” положение! „Неравностойно – това е положението, в което ние ги поставяме! НИЕ! 
Вероятно всеки служител на ИК Труд, сам по себе си е прекрасен човек, с лични качества и морал, семейство, деца… и вероятно, също като мен се благодари, че децата му не са в „неравностойно” положение!!! 
Само, че това не е достатъчно! НЕ Е ДОСТАТЪЧНО! 

Достатъчно би било, ОФИЦИАЛНО да се разреши на Виктор да продължи с кроткото си дело по ограмотяване на човешките души! А защо не и ИК Труд да го спонсорира!?

Незрящите виждат! Повече от нас…     

Posted by LeeAnn in Абсурдизми

11 Comments »

This entry was posted on Monday, May 15th, 2006 at 16:01 and is filed under Абсурдизми. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Незрящите виждат повече от нас”

 1. Дончо says:

  Ти си сляпо, моето дете, и не можеш да им донесеш парички

  “Незрящо” е правилно. Слепците са в ИК “Труд”.

 2. LeeAnn says:

  Така е, Дончо, прав си, но така повече боли…

 3. Григор says:

  Благодаря ти за подкрепата! От свое име… а и от името на Виктор, и незрящите.

 4. element » Blog Archive » труд says:

  […] И за да им стане напълно ясна картинката на тези, които нямат навика да четат блогове, коментари (по – точно изблици на ярост) на Дончо, Yovko и LeenNeeAnn. […]

 5. Антоний Чонков » blog » Авторското право или правото на автора says:

  […] За повече информация: Григор, Йовко, Дончо, Алекс, Ясен, Таня, LeeNeeAnn. […]

 6. Littera scripta manet » Законна безчовечност says:

  […] Историята е разказана на други места от Григор Гачев, Йовко, Антоний, Дончо, Алекс, Ясен, LeeNeeAnn […]

 7. ‘Труд’ срещу слепите » Blog Archive » LeeNeeAnn: Незрящите виждат повече от нас says:

  […] Пълната статия можете да прочете тук. […]

 8. Cliff_Burton says:

  А междувременно е пуснат един блог, който се занимава изключително с този случай:
  http://protest.bloghub.org/

 9. LeeAnn says:

  @Cliff_Burton

  Благодаря за полезната информация. Следя този блог, но не знаех, че е пуснат скоро и специално във връзка със случая на Виктор… , то в последно време всички се занимаваме основно с това…. за жалост …

 10. LeeNeeAnn » Blog Archive » Самоучител-ИМИТАЦИЯ по български народни танци says:

  […] Имитаторският диск ще се разпространява с вестниците „24 часа” и „Труд” – същите тези, които преди две години и половина решиха, че правата за разпространение на Елин Пелин, Йовков и още … […]

 11. Защо “Труд” не съществува | Arcane lore says:

  […] НСБОП… —- Още статии по темата: Дафчо, Симион, LeeAnn, Таня, Тиндор, Cheap Thrills, Element, Пейо —- Още статии по […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>