Skip to main content.
August 10th, 2009

Трифон Зарезан

DSC07317

Традиционалистка съм, признавам си! Но не в смисъл, че следвам сляпо някакви традиции – всички знаем, че традициите не са това, което бяха – а в смисъл, че обичам да създавам нови.

Новата ни традиция сe казва „Трифон Зарезан”, но не онзи с виното и лозята, а един друг. „Трифон Зарезан” е името на гостоприемницата (умишлено не го наричам „хотел”), в която отсядаме втора поредна година. Миналата година бяхме там за две нощи, тази отидохме за шест. Догодина може и за повече.

Миналата година само споменах за това райско местенце, но тази определено ще му обърна вниманието, което заслужава.

Та, както вече съм споменавала, местенцето се намира на брега на язовир Кърджали, в село Главатарци. Хотелът е построен на височинка, така че евентуални бъдещи строежи няма да отнемат гледката, а пък и язовира няма да влезе в двора му. Като се отпуснете на терасата с коктейл в ръка, погледът ви спира в отсрещния бряг. Комбинацията „вода+гора” има особено успокояващо действие върху претоварените ни глави.

DSC07309

За мен, като професионална глезла, има няколко условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се чувствам наистина добре:

1. Чистота! В „Трифон Зарезан” това е едно от нещата, които са безупречни.

2. Обслужване! „Качество на обслужването” е нещо, за което напоследък е модерно да се говори. Всички разчитат на него, като на панацеята, която ще ги измъкне от кризата, ама май никой не знае що е то. Е, ако не знаете – там е мястото. Сервитьорите и персонала са винаги точно там, където ви трябват, но никога не ги забелязвате и не ви досаждат. Бързи, пъргави и приветливи. Радват се, че си там и им намираш работа. Сервират каквото пожелаеш, където го пожелаеш. Винаги са наоколо и винаги си намират работа – подреждат шезлонги, настаняват гости, сервират…

(без ние да ги видим, те са забелязали, че шумът от разтоварването на бира от камиончето смущава следобедния ни мързел и дойдоха да ни се извинят за неудобството! Повече няма нужда да разказвам за обслужването!)

3. Атмосфера! Слагам я на трето място, не защото е най-малко важна, а защото без предните две няма да се получи. А това е място със собствена специфична атмосфера. Пет минути след пристигането ни, вече имах чувството, че не сме си тръгвали.

DSC07312

 DSC07313

Този факт е показателен, защото аз рядко се чувствам като у дома си на чуждо място. Това място е едно от тези, които задоволяват всички претенции на взискателния ми и педантичен мозък:

Комбинацията от камък и дърво, от които е построена сградата, е добре преценена и балансирана, така че камъкът да внася прохлада в стаите, а дървото – уют. Тревата е зелена и подравнена, детелинките са пораснали „случайно” на две точно определени места, храстчета, орехова сянка, пейки от ковано желязо и дърво, цветя, саксии, небрежно преобърнати на една страна… Всяко нещо е помислено и си е на мястото. Нищо не липсва – басейнът си има даже мостче. По-важното обаче е, че няма какво да махнеш!

 DSC07311

Като отседнете там, сте в центъра на един доста интересен район – в радиус от 100 км има природни забележителности (за които тепърва ще ви разказвам), пещери, Перперикон (където продължават да копаят), язовир…

Нивото на язовира тази година е с десет метра по-високо. Гледката на мост, легнал върху водата, е уникална.

DSC07429

DSC07424

Миналата година минавахме с лодката под моста:

DSC02908

Сега, знам, че ще ме попитате за цени. Цените са повече от прилични, за това, което получавате. За по-конкретна цифра обаче, попитайте лично собственика, на телефон 0888 44 36 18 или наминете през сайта.  Сега 😉
и …приятна почивка 🙂

DSC07319


Обновено през Август` 2015 г.:

20150827_122941

Това лято, почивахме в Трифон Зарезан за осма поредна година и вече трудно мога да си представя отпуска без престой там…

Мястото продължава да бъде все така уютно, красиво, подредено и зареждащо, а хората все така приветливи и гостоприемни и продължават да ни посрещат като част от семейството си, а ние продължаваме да се връщаме там като у дома си.

Това е единственото място, на което на 5тата минута от пристигането си, вече не си спомням, че съм си тръгвала.

Благодаря ви, приятели!


Малко снимки от това лято:

20150826_190045

20150827_122855

20150827_125557

20150827_130320

DSC00958

Следващите – след още осем години 😉

Posted by LeeAnn in Пътепис

10 Comments »

This entry was posted on Monday, August 10th, 2009 at 22:40 and is filed under Пътепис. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Трифон Зарезан”

 1. Таня says:

  Ооо, страхотно – обожавам и аз такива местенца. Благодаря, че сподели 🙂

 2. LeeAnn says:

  🙂 Почудих се дали да споделя 🙂 , че като се препълни, аз къде ще отсядам 😉 😉

 3. Таня says:

  Да ти призная и аз понякога така се чудя. Хубаво е да споделиш за някаква красота, а в същото време така я обричаш на гибел – в известна степен.

  Е, да се надяваме все пак, че от това точно споделяне хората ще развията по-добре бизнеса си, без да се полакомяват за още и още и така до…

 4. LeeAnn says:

  Точно в този човек, честно казано, не се съмнявам (поне засега), че ще се полакоми. Миналата година като бяхме там всичко си беше идеално. Тази година като отидохме разбрах, че е правил ремонт и подобрения, което много ме учуди, защото аз не виждах нуждата. Но пък се и зарадвах, защото явно продължава да влага в мястото, а това е много рядко срещано явление напоследък.

 5. LeeNeeAnn » Blog Archive » Кърджали и Перперикон says:

  […] LeeAnn: Точно в този човек, честно казано, не се съмнявам (поне… […]

 6. Милена (Меми) says:

  Личи си, че тези не ти пращат всеки ден рекламни смс-и:))) Звучи и изглежда страхотно, но аз така се зарадвах, защото и край Варна имаме такава местност и хотел, направо подскочих:)) После разбрах, че е друго, а и че вече сте се върнали..;)

 7. вили says:

  Прекрасно изглежда! Аз съм спала на едни вилички в близост до Енчец и много ми хареса. Но Трифон Зарезан е разположен на по живописно място и някога може и да го посетим(особено с възможност за риболов!)

 8. LeeAnn says:

  Меми, хаха, върнали сме се 🙂
  Тази година още не сме ходили – планирано е за средата на юли 🙂

  виж датата на статията 😉

  вили, за риболов е разкошно (казват риболовците)
  собственикът дава своята лодка под наем, но тя е малка. Ако искаш по-голяма – той ще намери 🙂
  Лично аз не обичам да се люшкам в лодка половин ден и предпочитам тераските и ореховата сянка до басейна 🙂

 9. LeeNeeAnn » Blog Archive » По пътищата вечни на България says:

  […] И тази година традиционно започнахме отпуската си с рязка почивка в Трифон Зарезан. […]

 10. LeeNeeAnn » Blog Archive » Пътят към езерата says:

  […] е тайна, че не обичам да ходя на нови места, а се привързвам към познатото и докато не ме разочарова, не го изоставям. (Не, не съм […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>