Skip to main content.
January 28th, 2009

Ниските облаци, част 4: Stratocumulus

Stratocumulus (произнася се „стратокумулус“)… та, Стратокумулусите са ниски облаци. Те много приличат на кумулусите и още повече приличат на кумулус радиатус, но не са нито от едните, нито от другите.

Кумулусите са единични, разграничени помежду си и дори когато формират облачна улица, ясно си личи, че не са един общ облак.

Стратокумулусите изглеждат различно. Те също са пухкави, но са безкрайни – сякаш машината за облаци се е развалила и бълва ли, бълва пух…

Повечето от вас са ги виждали. Това е онази пухена яка, която си премятат планините в ясните, но хладни дни. Облакът се проточва по цялото било и прилича на памук, омотан в шипков храст.

 

 

Отгоре погледнати пък, са приказни – идва ти да скочиш в тях.

Стратокумулусите са облаци, които се формират когато студен влажен въздух (обикновено донесен от фронт) се срещне с (малко) по-топъл и (малко) по-сух въздух. Често пъти такива облаци се образуват след дъжд и лошо време, а постепенното им изчезване пък е знак, че идва по-хубаво време.

Личните ми наблюдения на Витоша показват, че такива облаци се срещат най-рядко през лятото и най-често през зимата. Така че, като излезете навън, хвърлете едно око към планината – може да се е пременила и да иска да ви се изфука с пухената си яка.

Posted by LeeAnn in Облаци

2 Comments »

This entry was posted on Wednesday, January 28th, 2009 at 08:28 and is filed under Облаци. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Ниските облаци, част 4: Stratocumulus”

  1. LeeNeeAnn » Blog Archive » Облачна класификация says:

    […]   Stratocucmulus […]

  2. LeeNeeAnn » Blog Archive » Облаци: ниски и средни (обобщение) says:

    […] Ако облачето е колкото широко, толкова и високо, то това е кумулус юмилис. А ако са на по-пухкави и  приличат на най-обикновен захарен памук, то това са братовчедите Стратокумулуси […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>