Skip to main content.
June 24th, 2008

Люде, на които не им се отваря парашутът

Това е книга – истинско предизвикателство – предизвикателство е да я прочетеш /особено, ако ТОВА не е твоят стил на писане и говорене/, предизвикателство е и да я разбереш.

Книгата е предизвикателство за четене, защото е странна. Писана е от македонец, младо момче, на име Алекс. Ако махнете ругатните, откровените псувни и вулгарностите, от съдържанието като текст ще отпадне 1/3, но като смисъл ще отпаднат 2/3. Невероятно е, как е възможно по такъв невъзможен начин да се каже толкова много. Потресена съм не от псувните, както очакваше Комитата, а от „художественото” им приложение. Не мога да го разкажа, повярвайте ми.

Книгата е предизвикателство и като послание. Разказва се за едни хора, на които не им се отваря парашутът. Не се отваря, не защото не може да се отвори, а защото никой не му дръпва връзчицата. А не я дръпва никой, защото няма кой. Всички отдавна са мъртви и парашут вече не им трябва.

Това е символика, естествено. И това е част от предизвикателството. Щеше да е лесно за преразказване, ако се говореше за физически мъртви хора. Но книга за духовно мъртвите хора трудно се преразказва. Тя трябва да се прочете.

Posted by LeeAnn in Култура

13 Comments »

This entry was posted on Tuesday, June 24th, 2008 at 21:35 and is filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

13 Responses to “Люде, на които не им се отваря парашутът”

 1. Светла says:

  Заинтригува ме много!
  Търча да си я купя!:)))

 2. LeeAnn says:

  Мда, аз пък ще очаквам да споделиш мнение тук после 🙂

 3. Стойчо says:

  Забележителното на книгата е, че различните хора намират различни неща в нея – наистина е интересно да се прочете дамското мнение за нея

 4. LeeAnn says:

  Стойчо,
  хе-хе, и какво ти “проговори” моето дамско мнение за нея? 😉

 5. Стойчо says:

  Ти сега искаш от мен да правя анализ на анализа;-) – пък аз на обикновения литературен въпрос „Защо Моканина лъже“ не можех да отговоря;-)

 6. LeeAnn says:

  хехе, добре 🙂 Пускам те да се измъкнеш… този път 🙂

 7. Стойчо says:

  Дачи, все пак не забравяй с какво си изкарвам хляба;-)
  Без майтап – наистина дамското мнение за тази книга ми е много интересно. Майка ми!!! беше възхитена от книгата:-)

 8. Алекс Букарски says:

  Јас не знам како Коце планира да ја продава книгата, кога на секој што сака да ја купи и прочита му дава список сугестии дека можеби ќе му се види многу вулгарна и слично =)

  Ја напишав кога имав 19 години. Сега имам 23 и кога би ја пишувал не би ја напишал како што е напишана. Има многу инфантилност во неа, признавам, но и тоа е составен дел од мојата личност низ годините на растење.

  Тоа е детска и младешка книга истовремено и под силно влијание на мојата омилена книга во детството “Децата од Павловата Улица“ на Ференц Молнар.

  Дадовте несомнено најдобар, најкрасив опис на книгата откако излезе во печат бугарското издание.

  Благодарам. Поздрав.

 9. LeeAnn says:

  @Алекс Букарски,

  Инфантилността не пречи на книгата, напротив, придава й някакъв особен чар, който задържа вниманието на читателя до края. Поне задържа моето. А това е добра оценка за книгата.

  Аз знам Коце как планира да продава книгата 😉 и знам, че ще се продава. Просто трябва време – знаеш – в България нещата стават бавно. 🙂

 10. LeeAnn says:

  Алекс си е направил труда да преведе за македонските си читатели мнението ми за книгата му 🙂 Ако сте се чудили как звучи горният текст на македонски, това е мястото: http://bukarski.blog.com.mk/node/166661

 11. Любомир says:

  Изключително интервю на Алекс Букарски с Јурак от Петроф:
  http://mymacedoniaonline.com/viewtopic.php?t=9428&start=0

 12. LeeAnn says:

  @Любомир, благодаря 🙂

 13. LeeNeeAnn » Blog Archive » Голямото четене says:

  […] «Люде, на които не им се отваря парашутът» на Алекс Букарски […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>