Skip to main content.
April 22nd, 2008

„Чанове” в Американското посолство

Има дни в месеца, в които служителите в Американското посолство в София свършват работа един час по-рано, но не си тръгват, а се събират всички заедно на едно място. Това е т.нар. Happy hour, предоставен им за взаимно опознаване и сближаване, който обикновено минава в хапване, пийване и сладки приказки.

Но имаше един различен  Happy hour – този, в който на гости им бяха танцьори (не всички, защото щеше да заприлича на нашествие 😉 ) от клуб по народни танци „Чанове” – ден, който ще се помни дълго.

Гостуването бе замислено, измислено и организирано от нашата Цвети, която работи там. Идеята, както самата тя я описа, беше „да видят американците как се веселим ние, българите”.

Българският фолклор отдавна не е тайна за света като цяло и за Америка в частност. Изпълнения на големи български фолклорни ансамбли не от вчера обикалят света, но усещанията, които доставят на публиката професионалисти и любители са съвсем различни. Едно е да гледаш професионални танцьори на сцена или екран, съвсем друго е танцьорите да набиват крак до теб и виното в чашата ти да следва ритъма.

Разбира се, далеч съм от мисълта да сравнявам изпълнението на „Чанове” с това на професионалните ансамбли, тъй като „Чанове” е любителски клуб, в който хората танцуват за удоволствие. Но ако професионалистите впечатляват публиката с необикновените си умения, то танцьорите от „Чанове” замайват главите им с едно съвсем ново усещане: чувството, че е възможно най-обикновени хора да танцуват така!

Posted by LeeAnn in Народни танци

No Comments »

This entry was posted on Tuesday, April 22nd, 2008 at 14:22 and is filed under Народни танци. You can follow any responses to this entry through the comments RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>