Skip to main content.
October 31st, 2012

За настроението…

 

Доброто настроение е въпрос на личен избор!

 

Posted by LeeAnn as L`афоризми at 3:20 PM EET

4 Comments »

October 17th, 2012

14 дни слава…

Всички снимки към тази история са правени от Валя.

Това, което не знаете е, че с някои от тях (неприсъстващи тук), тя участва в конкурс на Списание 8 на тема “Тайната на занаятите”.

В конкурса имаше участващи повече от 500 снимки, но само 58 от тях заслужиха да стигнат до почетно показване на моста до НДК („Мостът на влюбените”).

Това е снимката, стигнала до моста 😉

Разбира се, всеки човек иска признание за труда и таланта си. При това веднага и на най-високо ниво и има хора, които често забравят, че успехът е въпрос на балансирана комбинация 🙂

За щастие, Валя знае, че освен талант се искат и доста усилия, за да напредваш и че да си в първите 58 не е малко постижение!

Пожелавам ви да чувате все по-често за успехите на Валя!

 

П.П. Снимката ще бъде там до 26 октомври 2012 г.

Posted by LeeAnn as Bаля рисува, Мисли и чувства, Реалността at 6:39 PM EEST

6 Comments »

За успехите…

Само ако си способен
да си позволиш малка загуба,
ще бъдеш способен
да постигнеш голям успех!

Posted by LeeAnn as L`афоризми at 8:42 AM EEST

No Comments »

October 11th, 2012

Валя рисува … Robert Downey Jr.


 

Posted by LeeAnn as Bаля рисува at 9:41 AM EEST

30 Comments »

October 9th, 2012

Твоето компетентно дете

Винаги съм имала и продължавам да имам по-различни възгледи за общуването с децата си. Ако забелязвате дори не използвам думата „възпитание” – това е така, защото тази дума е бедна и не обяснява достатъчно добре моделът на общуване и комуникация.

Вярвам, че децата ни ни превъзхождат във всяко едно отношение и комуникацията ни с тях трябва да се гради на взаимно уважение, доверие и подкрепяно самочувствие.

Ние, като техни родители, трябва да се вслушваме в тях, да ги насърчаваме по положителен начин, да им позволяваме да преценяват и да взимат решения особено когато са малки, за да растат самостоятелни и пълноценни хора, разполагащи със и отговарящи за собствения си живот.

Ние, като техни родители, трябва да ги обичаме безрезервно и да се научим да им го показваме по техния начин – или с други думи – докато ние ги учим да говорят нашия език, не трябва да пропускаме да се научим да разбираме техния.

Вярвам, че децата никога не правят нещо без причина и ако ни се струва, че е така, значи не сме били достатъчно умни, наблюдателни и задълбочени в откриването на причината.

Вярвам, че правилата, поднесени по положителен начин са тези, които допринасят за общуването, а не забраните и наказанията и още по-малко плашенето на децата.

Вярвам, че децата ни са умни, интуитивни, креативни, емпатични и любвеобвилни и от нас зависи дали ще съумеем да съхраним тези им вродени способности или ще ги „възпитаме” по някакъв приемлив за нас начин…

Ние, като техни родители, трябва да бъдем за тях не възпитатели, а пример за подражание!

Няма да изброявам всички теми, по които съм споделяла с вас, защото не са малко, но пък мога да ги обобщя в едно изречение:

Единственото, което децата ни искат, е да бъдат забелязани и разбрани, но не по нашия начин, а по техния.

Темата за децата е безкрайна. Някога исках да напиша книга за горните и още много много неща, но така и не ми стигна времето.

Наскоро обаче установих, че няма да ми се наложи да пиша книга, защото открих Книгата, която бих написала и която описва всички мои възгледи и нагласи. Нещо повече – описва ги по начин, по който аз не бих могла – от гледната точка на педагог, семеен терапевт и родител.

За мен това е Книгата, която всеки трябва да прочете – дори не е нужно да сте родител. Вярвам, че тази книга ще даде отговори на въпроси, които таите в себе си и вече отдавна сте се отказали да задавате.

Успех!

Posted by LeeAnn as Култура, Нашите деца и ние! at 6:06 PM EEST

14 Comments »

October 5th, 2012

Валя рисува…

От днес блогът се сдобива с една много специална категория – “Валя рисува”.

Под това обикновено и непретенциозно име, ще виждате само много много специални рисунки, дело на едно още по-специално създание: голямата ми дъщеря Валя.

Започвам малко отзад-напред, като първо ще ви покажа последната й рисунка, а след това постепенно ще се връщам назад.

Наслаждавайте се, радвайте им се и спазвайте лиценза на блога 🙂


 

Posted by LeeAnn as Bаля рисува at 4:30 PM EEST

9 Comments »