Skip to main content.
July 19th, 2010

за социалните мрежи …

Покрай напъплилите в пощенските ми кутии покани за влизане в какви ли не социални мрежи и неизбежно последвалият след това интерес към този феномен, изразил се в небрежно преравяне на паяжината (с помощта на чичко google, естествено), попаднах на тази статия, която ме върна повече от 15 години назад и ме накара да си спомня специфичните звуци, които се издаваха от модема, докато се договаряше с отсрещния такъв. От нея става ясно, че социалните мрежи не водят началото си от появата на Facebook, а от доста години преди това, както и това, че в сферата на социалните мрежи, законите на диалектиката (особено на единия от тях) не важат 😀

Приятно четене и не стреляйте по преводача, той толкова си може 🙂


СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПРЕЗ 1980-2000 години

Автор: Брайън Макконъл

http://gigaom.com/2008/01/20/social-networks-from-the-80s-to-the-00s/

Докато Facebook греe в светлината на прожекторите, ние ще се отдръпнем малко встрани и ще разгледаме историята на компютрите и социалната комуникация, за да може да оценим истинската стойност на социалните мрежи и да разберем, как най-вероятно ще се развият в бъдеще.

Read the rest of this entry »

Posted by NeeAnn as Реалността at 11:28 PM EEST

15 Comments »

July 10th, 2010

the right to read …

Покрай историята с chitanka.info и дискусията, развила се при Григор (1 и 2), реших да публикувам превода на едно есе от Ричард Столман, поради фундаменталното му значение за състоянието на нещата покрай авторските и сродните им права. Преводът не е мой, а на Александър Шопов и може да бъде открит на стандартното му място — страницата на Фондацията за отворен софтуер. Описаната в есето действителност се допълва от тази история, също натрупала популярност покрай читанката.


ПРАВОТО ДА ЧЕТЕШ

© 1996 Ричард Столман

превод: Александър Шопов


СЪДЪРЖАНИЕ


Тази статия се публикува за първи път във февруарския брой от 1997 г. на списанието Communications of the ACM (от „Пътят към Тихо1“ — сборник статии за причините за Лунарната революция, публикуван в град Луна през 2096 г.)

Read the rest of this entry »

Posted by NeeAnn as За свободата at 9:59 PM EEST

2 Comments »

July 8th, 2010

… кажи ми го кратко…

Умее да се изразява кратко,
само този,
който има какво да каже…

Posted by LeeAnn as L`афоризми at 10:55 AM EEST

3 Comments »

July 3rd, 2010

Каменна сватба…


 

Posted by LeeAnn as Фотодневник at 12:30 PM EEST

No Comments »

July 1st, 2010

one thousand and one …

Не, няма да ви говоря за приказки от хиляда и една нощ, поне не в тази публикация. Идеята беше това да е 1001-та публикация в този блог и в нея да се говорят само хубави неща, но както става обикновено, ще си останем само с добрите намерения. Ще започна с един малко дългичък цитат на един от бащите на демокрацията (няма да съм аз, ако ви кажа кой точно :)), защото той би могъл съвсем спокойно да се приложи и към книгите, тъй като всеки автор влага някакви идеи в творбите си.

„Ако природата е създала нещо, което най-малко от всичко може да бъде изключителна собственост, то това е действието на мисловната сила, наречена идея, която човек може да притежава изключително само докато я пази в себе си; но в момента когато бъде огласена, тя става достояние на всички, и който я е получил веднъж, вече не може да бъде лишен от нея. Нейна особеност е и това, че всеки притежава не някакъв дял от нея, а я владее изцяло. И този, който е възприел от мен идея, получава знания без да намалява моите; който пали свещта си от моята, получава светлина, без да затъмнява мен. Това че идеите трябва свободно да се разпространяват от човек на човек по цялото земно кълбо, за поучаване и взаимни напътствия на хората и за подобряване на състоянието им, сякаш специално и благосклонно е било замислено от природата, когато тя ги е създала подобни на огъня, разпространяващ се по цялото пространство без плътността му да намалява в никоя точка, и подобни на въздуха, в който дишаме, движим се и съществуваме физически, неподвластен на ограничения или изключително присвояване. Така че изобретенията по природата си не могат да бъдат предмет на собственост.“

И ще се постарая да бъда съвсем кратък по две причини — едната е, че в българската блогосфера се изписа достатъчно за случилото се с chitanka.info, а втората е ето това мнение. И не мога да си изкривя душата и да не призная, че казаното там е вярно чак до болка.

Понеже при Григор един коментиращ зададе сакралния въпрос „Какво е библиотека?“ и се позова на закона за обществените библиотеки (който между другото е влязъл в сила едва преди една година — на 06.07.2009 г.), реших да погледна какво казва лингвистиката за значението на тази дума. Първият източник, който използвах (напълно законно естествено) беше „Речник на чуждите думи, София, Издателство на БАН, 1982 г., стр. 136“, в който намерих следните значения на думата „библиотека“:

библиотека — ж., (рус. библиотека, пол. biblioteka от лат. bibliotheca, гр. βιβλιοθηχη от βιβλιου + ϑήχη „склад, помещение“)

  1. учреждение за събиране, подреждане и опазване на книги за обществено ползване;
  2. организирана сбирка от книги в учреждение или частен дом;
  3. място за пазене на книги — помещение, шкаф и др.; книгохранилище;
  4. поредица от книги с близка тематика

Понеже съм учен, че проверката е висша форма на доверие, а и съм леко недоверчив по природа (и по възпитание), реших да се консултирам и с друг източник, а именно „Съвременен тълковен речник на българския език, Елпис, 1994, ISBN 954-557-003-X“. Там за библиотека бяха посочени следните значения:

библиотѐка, мн. библиотѐки

  1. учреждение, където се събират, обработват и пазят книги и други печатни издания за обществено ползване;
  2. сбирка от книги, други печатни издания и ръкописи за лично или обществено използване;
  3. шкаф или етажерка за книги;
  4. поредица от издавани книги, обединени по общ признак;

Оставям на вас да прецените дали chitanka.info е библиотека или да (според мен, поне по два критерия тя е библиотека). Вярно е, че и двата речника са се появили преди възхода на цифровата ера, но това е ирелевантно за хипотезата, която разглеждаме.

Освен всичко друго, законът за обществените библиотеки, който някои защитници на авторското право използват като аргумент защо chitanka.info не е библиотека, е влязъл в сила от 06.07.2009 г., а самата читанка (според самите служители на МВР) е съществувала поне от две години, което прави една година преди влизането на този закон. А както би трябвало добре да знаем, законите нямат обратна сила и той не може да служи за аргумент при определянето на положението на chitanka.info (imho).

А и между другото да споделя — за тези, които използват tor (независимо под каква операционна система) могат да погледнат какво има на този адрес, а за тези, които не използват такива екстри — този адрес :). Та както са казвали едно време — „борбата ще бъде тежка, но за сметка на това продължителна“ 🙂

Това ще бъдат моите 2 ¢ по темата засега 🙂

PS. Само за протокола — очаквам и аз да разбера колко и какво са отговорили издателствата, споменати от Eneya.

Posted by NeeAnn as Абсурдизми at 11:21 PM EEST

6 Comments »