Skip to main content.
April 22nd, 2015

Росица Пейчева: Когато даваш любов, тя се връща

Den_Haag_Horoteka_Bakyovo 254

Странно нещо е времето. Невероятно е как е възможно да тече хем бързо, хем бавно, при това за едно и също нещо. Роси Пейчева гостува в Клуб на Хорото на 15.04.2015 г., три години след първото си гостуване. През тези три години неведнъж сме си говорили, че ни липсва, че искаме да пее отново за нас и че нямаме търпение това да се случи, а когато се случи, започнахме да се питаме „Как така толкова бързо минаха три години, сякаш беше вчера!”. 

Очаквах срещата си с Роси с огромно вълнение и нетърпение, но в същото време бях спокойна, защото бях сигурна, че ще се получи добре. Роси е толкова открита и сладкодумна, така  озарява и изпълва пространството, че в никакъв случай не мога да нарека разговорът ни „интервю”, по-скоро мога да го нарека „на сладки приказки с Роси”.

Роси седна на стола и започнахме да си говорим – тя говори, а аз я гледам – толкова нежна, фина, изящна – и се чудя откъде извира това гласище…


Роси, добре дошла! Минаха три години от предишното ти гостуване, а сякаш беше вчера – уж са много, а как минаха…

Да, хем много, хем малко 🙂 Аз благодаря, че отново съм гост на Хоротеката. Радвам се, че ви има и смятам, че благодарение на тези клубове по народни хорà, фолклорът няма да загине. Вие запалвате хората и поддържате огъня. Фолклорът е най-българското нещо и трябва да се гордеем с него. Нещо повече, традициите се възраждат – миналата година в Пчелина пресъздадоха автентична българска сватба и имаше огромен интерес.

Роси разкажи ми за дуетния си албум… Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 9:50 PM EEST

No Comments »

November 24th, 2013

Николай Славеев в Клуб на Хорото

untitled

Николай Славеев гостува в Клуб на Хорото на 23.10.2013 г.

За съжаление обаче, аз не можах да присъствам, което автоматично означава, че не можах да направя традиционното интервю с народния изпълнител.

Поради тази причина, разказът ще бъде само по снимки и видео-репортажи на Хоро.бг.- можете сами да се уверите, че веселието е било на ниво!

http://horo.bg/index.php?menunode=9&show=material&materialid=4024\

http://horo.bg/index.php?menunode=58&show=material&materialid=4034\

http://horo.bg/index.php?menunode=58&show=material&materialid=4035\

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 3:55 PM EET

No Comments »

May 2nd, 2012

Сестри Диневи в Клуб на Хорото

Диляна и Миглена Диневи, по-популярни като Сестри Диневи, гостуваха в Клуб на Хорото на 25.04.2012 г.

Аз обаче ще ги наричам Диляна и Меги, защото те са толкова млади, толкова нежни и скромни създания, че това „сестри” отпред някак внася грубост в излъчването им. А излъчването им може да се събере само в една дума: очарователно!

Вълнението им да бъдат там и да пеят за нас, се предаваше през цялата вечер и на нас, гостите.


Благодаря ви, че се съгласихте да направим това интервю.

Вие сте сестри, нали, не сте близначки…?
Да, сестри сме, имаме две години разлика…

Сестри сте, а имате еднакъв талант – това не е много често срещана комбинация…
Вероятно защото разликата ни е много малка…

Винаги ли сте пели заедно?
Не, всъщност първа започна да пее Диляна, въпреки че е по-малка, а аз се записах на народно пеене на по-късен етап.

А първата ви изява на сцена, заедно ли беше? Какво си спомняте?
Не, първата изява на сцена беше на Диляна.

Да, тогава бях на 9 години и едни приятели на нашите имаха юбилей. Тогава вече бях ученичка на народната певица Динка Русева – тя беше с мен на това празненство – свиреше ми на акордеон, а аз пеех за гостите. Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 10:42 PM EEST

3 Comments »

March 29th, 2012

Иван Дяков в Клуб на Хорото

Иван Дяков гостува в Клуб на Хорото на 21.03.2012 г. Участието му беше едно прекрасно начало на дълго чаканата пролет. Въпреки, че рекламните плакати на Иван Дяков така и не пристигнаха и реклама на практика нямаше, Хоротеката беше пълна „до горе”. Имаше хора, които стояха отвън и чакаха всички с куверти да се настанят, за да видят дали ще остане място и за тях. А място наистина нямаше. За сядане и дума не можеше да става – дори място за чаша беше трудно да се намери. Но как да върнеш почитатели на българската народна музика и Иван Дяков – няма начин!

Иван Дяков пристигна със съпругата си малко преди 20.00 часа, но докато си настрои микрофоните и си направи пробите, пък после да се преоблече и приготви, не остана време за интервю в началото. Е, аз успях да се представя и да си резервирам първата му почивка. И използвах времето, за да мисля как да започна разговора. Няма начин да се подготвиш за такъв разговор предварително. Ако си много добре подготвен – изглежда изкуствено, ако си съвсем неподготвен, има голяма вероятност да се изложиш. Аз предпочитам да съм средно подготвена и да разчитам на чара си да предразположа събеседника ;), за да се получи истински и спонтанен разговор. И все пак – какво да попиташ човек, който е на сцената от 30 години, и е пял ли пял, та даже има и филм за него… Успях да измисля само един смислен въпрос 😉

Първата почивка дойде неусетно… Интервюто приличаше повече на разговор между приятели, които не са се виждали отдавна и имат да си кажат много неща, та затова скачат от тема в тема. Аз, разбира се, не се оплаквам 😉

Тъкмо благодарях на Иван Дяков за любезното съгласие да ми даде интервю и влезе съпругата му. Разговорът ни започна интересно и противно на нагласата ми, първият въпрос не го зададох аз…

Четете… 😉


Иване, те танцуват и в почивката! – възкликна тя, а Иван Дяков се усмихна. Аз не се сдържах и обясних, че това е нещо нормално за нас – да започнем с танците към 21:00 и да спрем към 5:00 сутринта, и то защото на стопаните на Хоротеката им се доспива 😉

Ама как издържате? – продължи тя.

Е, как – с мерак! – вметна Иван и се усмихна и аз се сетих за песен с подобно име 😉

Явно нашата издръжливост и мерак, са наистина впечатляващи, защото Иван Дяков ги спомена веднага след почивката и ги използва за повод да поздрави всички танцуващи.

Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 11:44 AM EEST

4 Comments »

March 3rd, 2012

Ива Давидова в Клуб на Хорото

Ива Давидова гостува в Клуб на Хорото на 15.02.2012 г.

Усмихната, с нова прическа, кокетна и суетна в здравословни дози, открита, общителна… това е Ива Давидова в няколко думи. В повече думи – четете надолу.


Иве, благодаря ти, че се съгласи на това интервю.

Започвам направо с въпросите, за да се вместим в почивката.

Какво искаш да знаят хората за теб?

Те го знаят всъщност. Аз съм много открит човек – винаги съм била открита – за приятелите си, в работата си. Никога не съм крила каква съм. Каквато съм на сцената, такава съм и в живота си.

Флиртуваш с публиката си и това ми харесва…

Ах, като изляза на сцена, тогава съм най-много себе си. Толкова обичам да съм на сцената, да радвам хората, да танцуват на песните ми, да ги виждам щастливи, да играят хора, да се усмихват – песните ми са доста хумористични – когато предизвикам някакъв смях у тях, това за мен е най-голямото признание. Много добре се чувствам…

Сцената, всъщност, ми е най-голямата любов. И най-вярната любов. От малка обичам да съм на сцена…

За първи път си излезнала на сцена на осем годинки – това може да се прочете навсякъде, но какво си спомняш от първото  си излизане на сцена – нещо, което ще помниш винаги и което ще ти остане за цял живот?

Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 1:23 AM EET

1 Comment »

February 5th, 2012

Поли Паскова в Клуб на Хорото


Поли Паскова гостува в Клуб на Хорото на 01.02.2012 г.

Първото нещо, което Поли направи, след като бе посрещната от домакините, бе да провери техниката и да си настрои микрофоните. Бързо, точно и професионално!

Въпреки, че клубът бе почти празен, когато тя пристигна, присъствието й моментално изпълни залата и завладя всички подранили посетители. Поли Паскова е от хората, чието присъствие веднага се забелязва. Няма как да влезе и да не усетиш – нещо те кара да обърнеш глава и да я следиш с поглед. Магнетична личност в пълния смисъл на думата.

Затова, не се учудвайте, че интервюто прилича повече на монолог, отколкото на диалог – с удоволствие оставих Поли как говори и се постарах да предам това усещане и на вас. Дано думите й ви доставят удоволствие.


Поли, благодаря, че се съгласи на това интервю.
Ще започна с въпрос, на който винаги ми е интересно да чуя отговора: Какво си спомняш от първото си излизане на сцена?

Първото ми излизане на сцена, още в детските ми години, беше с акордеона. Имахме представяне пред всички родители. Майка ми беше оставила изгладени, подредени дрешки, но аз си бях облякла най-удобното поло, ама то беше малко смачкано и майка ми като ме видя, май й стана лошо и не знам дали ме е слушала даже, но представянето мина добре.

Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 10:19 PM EET

3 Comments »

January 25th, 2012

Росица Пейчева в Клуб на Хорото


Росица Пейчева гостува в Клуб на Хорото на 18.01.2012 и на практика беше първият изпълнител, пял на живо в любимата ни Хоротека. Но това съвсем не беше първата ни среща с чаровната народна певица. Не е тайна, че Чанове имат слабост към нея, а както и тя сподели „Слабостта ни е взаимна”.

Роси беше гост-изпълнител на 5-я рожден ден на „Чанове” (2010 г.) и гост на 5-я семинар на „Чанове” (2011 г.).

Имах известно притеснение дали интервюто ще се получи, откъде да започна така, че да не стане „дървено” и т.н. Имах удоволствието да се срещна с Роси преди да излезе на сцената – говорихме си докато тя се приготвяше и се получи истинско женско дърдорене. Роси е толкова лъчезарна, сладкодумна и открита, че просто зарязах предварително написаните въпроси и си поговорихме.


Роси, спомняш ли си първата си среща с „Чанове”? Аз си спомням колко се вълнуваше, с какъв плам пееше, как на моменти затваряше очи…

Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Народни танци at 5:45 PM EET

2 Comments »

May 3rd, 2011

Random Station

Въпреки, че словосъчетанието Random Station навява случайност и разбърканост, в действията на членовете на групата има повече последователност, упоритост и подреденост отколкото сте готови да очаквате от тийнейджъри.

Да, тийнейджъри. Random Station е името на група приятели, които свирят рок.

Лично им се възхищавам за таланта, който притежават и начина, по който го управляват, за усърдието да се събират и репетират, да се развиват и усъвършенстват, въпреки натоварената програма в СМГ. Изумителното в тези деца (дано ми простят, че ги наричам така, но те са съученици на дъщеря ми) е, че за разлика от масата тийнейджъри знаят какво искат и се борят, за да го постигнат.

А това, което най-много искат сега, е да се класират за финала на „Голямото междучасие 3”.

„Голямото междучасие 3” е музикален конкурс за най-добра училищна песен, в който се състезават училищни групи с авторските си песни. Победителите на първия кръг от състезанието се определят от публиката (т.е. от нас 😉 ), а на финала отиват петте групи с най-много слушателски гласове.

На финала ще има концерт, на който D2 и Gravity Co ще изберат най-добрата песен. Голямата награда е „Продуциране  и запис на авторска песен”, което би бил един добър старт за нашите деца.

Read the rest of this entry »

Posted by LeeAnn as Интервю, Нова надежда at 10:48 AM EEST

4 Comments »