Skip to main content.
May 30th, 2014

Joe Dassin – A Toi …


🙄

Posted by NeeAnn as Uncategorized at 12:25 AM EEST

4 Comments »

November 18th, 2007

Правилата на грамотния флеймър …


Преди доста време, публикувах тук превод на фундаменталната статия на един руснак, наричащ себе си mindwork, описваща явлението “трол” в internet и начините за борба с него. Най-отдолу стоеше обещание за превод на следващата част (следват “Правила на грамотния флеймър” според mindw0rk), който превод дълго време стоеше недовършен и който най-после е готов.

Приятно четене и не забравяйте — не се взимайте прекалено насериозно — вреди на здравето.


ПРАВИЛА НА ГРАМОТНИЯ ФЛЕЙМЪР

според Майндуърк.

* — често използван израз в новинарската група soc.culture.bulgaria по адрес на един от списващите там.

Posted by NeeAnn as Uncategorized at 10:00 PM EET

6 Comments »

October 27th, 2007

(Пред)изборно

И грейнаха лицата на кандидатите
от плакатите върху кофите… 

Posted by LeeAnn as Uncategorized at 10:19 AM EEST

No Comments »

October 5th, 2007

Триъгълник

Търся триъгълник. Огромен.
От онези, с които учителите по математика чертаят по дъската.
Пластмасов, плексигласов или дървен.
Търся, но не намирам. 

Помощ! Виждали ли сте някъде да се продава такова чудо?   

П.С.
Пояснение /понеже ме затрупахте с въпроси/:
Не, това не е стихче.
Да, наистина става дума за триъгълник.
Не, не го е счупило моето дете.
Да, за учителя по математика е.
Не, не е накарал децата да търсят, помоли родителите за помощ, защото явно трудно се намира такова нещо.
Да, за СМГ става дума.
Не, не може да се чертае на ръка.
🙂

Posted by LeeAnn as Uncategorized at 10:29 AM EEST

6 Comments »

August 31st, 2007

International Blogday 2007


Blog Day 2007

Миналата година, някъде по това време, за първи път се запознах с идеята за международния ден на блогърите.Според вече създалата се традиция, в този ден трябва:

1. Да представите на останалите си читатели поне пет (но може и по-малко, де) нови блога, които са ви заинтригували дотолкова, че сте започнали да минавате често и редовно през тях;

Готово, ето моята класация (подредена е по азбучен ред, а не по предпочитание) за тази година:

2. Трябва да ги уведомите, че сте сторили този грях и сте ги избрали да бъдат част от международния ден на блогърите;

Това условие се чудя дали да го изпълня — знам, че посещават блога ни и сами могат да разберат какво им се е случило 🙂

3. Трябва да напишете кратко описание (по-скоро е обяснение) защо толкова ги харесвате;

Да, да, как ли пък не 🙁

Нещо не виждам как мога да изразя чувствата и усещанията си с думи, никак не се получава. Предпочитам да продължа да им се радвам. А вие, когато пишете това описание, внимавайте да не заприлича на обяснение в любов 😀

4. Добавете връзка към technorati и към сайта на самата инициатива.

Сторено е вече

5. Наслаждавайте се на живота.

Ако го имате и докато можете 🙂

Posted by NeeAnn as Uncategorized at 4:28 AM EEST

5 Comments »

July 25th, 2007

За троловете, влечугите и блогърите …

Понеже в последните няколко дена част от българската блогосфера се вълнува основно от две-три неща, едно от които е статията на другаря Борислав Зюмбюлев, реших че е добра идея да публикувам част от превода на една статия, описваща историята на форумните тролове. И не мога да се освободя от усещането, че ако този другар си беше направил труда да потърси и прочете малко повече по темата, онази статия в онзи вестник нямаше да бъде написана. Поне не и в този вид.

И да, статията според мен е полезна и би помогнала да посрещнем бъдещите изяви на троловете с усмивка и най-вече с мълчание. И не се сърдете на преводача — той толкова си може.


DON’T FEED THE FORUM TROLLS

ФОРУМНИТЕ ТРОЛОВЕ – ПАРАЗИТИ В МРЕЖАТА

http://bugtraq.ru/library/underground/trolls.html

mindw0rk

Публикувано на 28 март 2007, 00:34 h

За много хора, форумите вече са постоянно място за общуване. Запознават се, решават наболели проблеми, споделят натрупан опит. И даже не подозират, че съвсем наблизо, скрили се в засада, стоят акули. Те се показват в самия разгар на беседата, хвърлят няколко точни фрази и дружелюбните места за среща изведнъж се превръщат в място за флейм и изясняване на отношенията. Тези акули не без гордост наричат себе си тролове и смятат, че нямат равни на полето на форумните битки.

Исторически корени

Словосъчетанието “форумен трол” се появява някъде в края на 80-те години, но самото явление е толкова старо, колкото и BBS и USENET. Смята се, че терминът е бил заимстван от риболова, където трол се нарича стръвта на кукичката. Тролинга по форумите много прилича на риболова. На наивните потребители се подхвърля провокационна публикация (примамка), на която те реагират емоционално и по този начин приличат на хваната риба в мрежата на флеймъра.

На 8-ми февруари 1990 г., някой си Mark Miller споменава термина „трол“ в своя публикация в USENET до потребителя Tad: „Ти просто не си способен да разбереш това, което всички тук ти обясняват, на теб изобщо е безполезно да ти се обяснява каквото и да е. Но най-тъжното е това, че ти си абсолютно убеден в собствената си правота. Ти просто си нагледен пример за грешка на природата и направи ни услуга – завърши своя път в хранителната верига. Умри, глупав, охранен трол“. Това е било най-ранното фиксирано използване на думата „трол“ по отношение на флеймърите.

В началото на 90-те години, в новинарската група alt.folklore.urban популярност добива израза “trolling for newbies”, който се отнасял за шегите на ветераните от USENET спрямо новаците, възприемащи твърде сериозно публикациите и темите.

Дълго време троленето се смятало за безобидно занимание на спорещите, игра на аргументи. Но във втората половина на 90-те се появи нова разновидност тролове, които имаха за цел целенасочено унищожаване на избрана конференция или новинарска група, което се постигаше с масивно заливане с безсмислени съобщения или публикации, не представляващи интерес за постоянните читатели. Обикновено, в момента, в който количеството на този спам превиши 75% от всички публикации, читателите се отписват и трафика във форума или групата започва да клони към нула. Примери за подобно действие могат да бъдат новинарските групи uk.local.birmingham и alt.astrology.metapsych, прекратили напълно своето съществуване заради атаки от форумни тролове.

Вероятно, един от най-активните тролове от средата и края на 90-те е потребителя с име Callidice, обитаващ най-големият политически форум Guardian Unlimited. С пускането на стотици провокационни теми, той успява собственоръчно да скара огромно количество абонати (на този форум) и да посее истинска параноя в общността – на хората им се струвало, че зад всяка тема стои той – Callidice. Разбира се, той нееднократно е бил гонен от там, както са били правени и опити да бъде открит в реалния живот, но флеймъра винаги успявал да остане анонимен и да намери начин да се върне. В края на краищата, заради възникналото недоверие и постоянните расистки спорове, разгарящи се с или без повод, сайтът беше затворен.

Задача на всеки трол е да превърне спокойната дискусия в яростен спор, в конфликт, в който да се намесят колкото е възможно повече участници, като първоначалната тема на дискусията бъде окончателно и безвъзвратно забравена. Мотивите за това могат да бъдат най-разнообразни. На някои просто им доставя удоволствие да поспорят и развлекат за сметка на някой друг себе си и останалата аудитория, други се опитват по този начин да попречат на дискусия върху неудобна тема, а има и хора, за които троленето е самоутвърждаване и борба на интелекти. Смята се, че с тролене се занимават само комплексирани деца, но всъщност това не е така. Понякога сред най-добрите тролове попадат възрастни, сериозни хора, заемащи солидни длъжности (професори в научни заведения, политици, телевизионери), предпочитащи да се разтоварват по този начин.

Тактика на троловете

Различните тролове действат различно. Някои могат само да отговарят на всички реплики с прости фрази, други обичат интелигентно и красиво да стъпчат опонента в калта. Но съществуват някои техники, които се използват от повечето опитни тролове. Ето някои от тях:

 1. А кой е тук тролът?
  Популярна тактика на форумните тролове е да обвинят своите опоненти, че именно те са тролове. Доколкото самото понятие „трол“ е субективно и няма ясни критерии, по които да бъде идентифициран, е много лесно просто да обвиниш човек, че всички негови изказвания и аргументи не са нищо друго, освен провокация, а самият той е флеймър-терорист, дошъл само да флуди. Неопитните потребители започват да се оправдават, но това е път, който обикновено води до никъде;

 2. Просто шега
  Ако спорът достигне своя апогей и срещу трола се опълчи целия форум, той може просто да обяви, че всичко казано от него е било шега и спорещите с него са били достатъчно глупави, за да го възприемат сериозно;

 3. Двама братя-акробати
  Достатъчно ефективен метод, особено във форумите и IRC е създаването на собствен двойник под друг псевдоним, с помощта на който може да оказваш поддръжка сам на себе си. Когато в спора между двама опоненти се появи трета страна, заемаща напълно страната на единия от участниците и осмиваща другата, това има достатъчно силен психологичен ефект. При това, двойникът изобщо може да не прилича на главния герой на трола, представяйки се за авторитетен и сериозен човек;

 4. Знаеш ли какво?
  Опитните флеймъри нерядко се позовават на известни факти или случки в потвърждение на техните думи. Например, някъде в канала #anti-gay, тролът започва своята провокация за това, че да бъдеш гей не е чак толкова лошо нещо и привежда като доказателство купчина известни личности, постигнали успех, независимо от своите сексуални аномалии.

 5. Успокой се, хлапе
  Много ефективна е тактиката, при която в началото тролът изкарва някои от читателите извън себе си (а за това е достатъчно да се осмеят разумни, логични аргументи) и след това, когато той се поддаде на емоциите си и премине към личността на трола, да се заложи на контраста. Да се говори спокойно, разумно, с умен вид и да се набляга на психичното (или емоционално) разстройство на опонента;

 6. Доказателства
  Опитните тролове много обичат да искат доказателства за всяко изречение по техен адрес. Каквото и да му кажете, в каквото и да изобличите, тролът ще поиска неопровержими доказателства, в противен случай това остават само празни думи. Трябва ли да споменаваме, че каквито и доказателства да бъдат представени, те ще бъдат осмяни, заедно с техните автори.

 7. Мълчанието на агнетата
  Мълчанието е най-мощното оръжие на трола. По време на спор, опонента може да приведе блестящ аргумент, но умният трол просто ще го остави без коментар, коментирайки вместо това съвършено маловажни фрагменти. Но стига опонента да допусне грешка или да приведе слаб аргумент, тогава красноречието на трола блясва в пълната си красота.

Съществуват даже флеймърски съревнования, победителите от които се признават за най-способни спорещи. Да ги разгледате и ако искате да участвате можете на сайта www.flamechampsnetwork.com.

Най-добрият начин да се противопоставиш на трола е да не отговаряш на неговите публикации. В англоезичния свят много е разпространен следният израз “Don’t feed the forum trolls – Не хранете форумните тролове”. Нали храна за троловете са именно отговорите на възбудените потребители и колкото повече се разраства флейма, толкова по-сит става тролът. Разбира се, може да се включиш в спора и да се опиташ да „победиш“ провокатора, но трябва да се има предвид, че професионалните флеймъри имат много голям опит във воденето на спорове и че те просто не признават аргументите на опонента, колкото и убедителни да са те. А всички опити за доказване на грешките на трола завършват с вашето осмиване. Това е все едно да се опитате да победите рибата в конкурс за най-продължителен престой под вода – споровете и словесните престрелки за трола са също толкова естествена среда, както и водата за рибата. И обикновено, единственото, което може да получи човек, встъпил в подобна полемика, е раздразнение и развалено настроение.

Организации

Троловете са доста сплотено общество. Благодарение на утвърдилите се с времето методи и известни провокационни фрази, опитните флеймъри бързо познават своите братя по разум, когато те се намесят в някоя спокойна дискусия. И обединени, те могат да разпалят още по-бързо спора. Даже съществуват официални организации на троловете, членовете на които усърдно се трудят върху това да направят живота на потребителите на мрежата не съвсем спокоен. Ето списък на най-известните организации на троловете:

Съществуват още много други, по-дребни тролски организации. Някои от тях се обединяват за „по-плодотворна“ работа, някои обратно – са в конфликт помежду си. Например между GNAA и Myg0t отдавна се води война. Всичко започва с това, че GNAA създава собствена страница във Wikipedia и осмива Myg0t, която до онзи момент още не беше направила своя страница. Между другото, текстът във Wikipedia както за GNAA, така и за Myg0t многократно е бил премахван или изопачаван, но членовете на организациите бързо възстановяваха оригиналният текст. Двете команди се съревновават за титлата „кой е по-известен“. Myg0t няколко пъти се появявала на страниците на големи списания ( Rolling Stone, PC Zone, PC Format), споменавана е по CNN и други източници, GNAA също не е лишена от вниманието на журналистите и веднага щом се появи публикация за някоя от тях, троловете с удоволствие замерят с връзки съперника си.

Следват “Правила на грамотния флеймър” според mindw0rk.

Posted by NeeAnn as Uncategorized at 10:57 PM EEST

10 Comments »

February 26th, 2007

Покана за танц

Хей, читатели !

LeeAnn си търси партньор за латино танци.

Занятията с групата за начинаещи започват от утре — вторник, 27 февруари 2007 г. и ще са във вторник и четвъртък от 18.50 до 19.40, на площад “Гарибалди”, под KFC, така че не бъдете срамежливци и се обаждайте.

Posted by NeeAnn as Uncategorized at 11:13 AM EET

30 Comments »

February 18th, 2007

Синята снежинка

“Синята снежинка” е приказка, която трябва да прочетете! Abator я откри. Благодаря!

А ако се разходите из страниците на блога на Тревистозелена, ще намерите и други красиви приказки от Фани Пейчева.

Приятно четене!

Posted by LeeAnn as Uncategorized at 8:33 AM EET

6 Comments »

November 22nd, 2006

Полезно

Напоследък редовно наминавам през “Палатков лагер за пингвини”, или с други думи казано – през този блог: http://alvinbg.blogspot.com/

Ако ви се чете нещо, но не знаете точно какво, Алвин ще ви ориентира. Ако не си харесате нещо за четене, поне ще сте наясно кое не ви допада за четене.

Приятно четене 😉

Posted by LeeAnn as Uncategorized at 5:34 PM EET

1 Comment »

August 31st, 2006

International BlogDay

Според една съвсем наскоро създала се традиция, днес се отбелязва международният ден на блогъра, като за целта даже има създаден и специален сайт — http://www.blogday.org/ (който по някаква причина обаче не иска да ме допусне до него). Идеята на BlogDay е в намирането на поне един ден, който блогърите от цял свят да посветят на запознанство със свои колеги от различни страни и с разнообразни интереси, като в този ден те да могат да разкажат на своите читатели за останалите блогъри, с които се познават. На посоченият сайт даже има списък с действия, които са силно препоръчителни за този ден (засега няма превод на български, но не съмнявам, че този пропуск ще бъде бързо коригиран).

Появата на такъв специален ден не е изненада, след като според сведения от сайта на Technorati, броят на блоговете към края на месец юли е надхвърлил числото петдесет милиона и тяхното количество се удвоява на всеки двеста дена (или, за тези, които не могат да смятат — на всеки шест и малко повече от половината месеца), като за три години блогосферата е нараснала повече от сто пъти, което означава, че всеки ден в паяжината се появяват около сто седемдесет и пет хиляди нови блога, което прави повече от два блога в секунда. Няма да споменавам какво е количеството на публикациите в тях, защото на хора със слаби нерви може да им се завие свят.

И затова –> честит празник на всички минали, сегашни и бъдещи блогъри, и нека вдъхновението бъде с вас!

Posted by NeeAnn as Uncategorized at 10:52 AM EEST

7 Comments »